Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Μνημόσυνος φόρος τιμής στον Πατρίκιο Φέρμορ

Το υπουργείο πολιτισμού εξέδωσε το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του θερμού φιλέλληνα, συγγραφέα και μαχητή της αντίστασης στην Ελλάδα  Patrick Leigh Fermor ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Ιουνίου. «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη βαθιά της  θλίψη  για την απώλεια του Patrick Leigh Fermor. Ο Patrick Leigh Fermor, ο μεγαλύτερος ίσως σύγχρονος συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του. Απ’ την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν συμμετείχε ενεργά στον αγώνα των ανταρτών στην Κρήτη κατά των Γερμανών κατακτητών, μέχρι σήμερα, που άφησε την τελευταία του πνοή, ο Fermor δεν έπαψε ούτε στιγμή να εμπνέει και να συγκινεί με το συγγραφικό του ταλέντο, την ηθική του ακεραιότητα, την αγάπη του για τη ζωή, τους αγώνες του για τις ανθρωπιστικές αξίες. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του Fermor ήταν πως «πατρίδα είναι εκεί όπου έχουμε τα βιβλία μας». Η Ελλάδα, η χώρα που ο ίδιος επέλεξε για να ζήσει και να δημιουργήσει, αποχαιρετά σήμερα ένα από τους πιο αξιόλογους πρεσβευτές του Πολιτισμού της σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Fermor ξεκίνησε την καριέρα ως συγγραφέας γράφοντας βιβλία από τις περιηγήσεις του στην Ευρώπη. Βρέθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά σε ηλικία 19 ετών και από τότε πάντα επέστρεφε, και έγραφε γι’ αυτήν.
Με το ξέσπασμα του πολέμου ο Fermor κατατάχθηκε στην Ιρλανδική Φρουρά, αλλά εξαιτίας της γνώσης που κατείχε ήδη για τον ελλαδικό χώρο, απεστάλη στο Σώμα Γενικών Καθηκόντων (General Service Corps) και έγινε στρατιωτικός σύνδεσμος στην Αλβανία. Πολέμησε στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, επέστρεψε στην Κρήτη τρεις φορές. Ανήκε σε μια ολιγάριθμη ομάδα αξιωματικών που είχε ως στόχο την οργάνωση της αντίστασης του νησιού στη γερμανική κατοχή. Μεταμφιεσμένος ως βοσκός με το ψευδώνυμο Μιχάλης ή Filedem έζησε περισσότερα από δύο χρόνια στα βουνά του νησιού. Με τον "Billy" Stanley Moss ως υπαρχηγό, Ο Fermor οδήγησε και την ομάδα που συνέλαβε το 1944 τον Γερμανό διοικητή Κρήτης, Heinrich Kreipe.
Έζησε σε μοναστήρια του Αγίου Όρους, στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Αθήνα και την Πελοπόννησο. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Τιμήθηκε με το Παράσημο Διακεκριμένων Υπηρεσιών το 1944 και το Παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1943, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ηρακλείου Κρήτης.
Το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Βραβεύτηκε πολλές φορές για το συγγραφικό του έργο.

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=20820&Itemid=170

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου