Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

«επειδή βρίσκουν κάποια αγγεία και κάποια πιάτα καθυστερούν ολόκληρο έργο»

Η βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Όση πρόοδο και να καυχώνται πως σημειώνουν οι γείτονες, είναι φανερό ότι το πολιτιστικό DNA που κουβαλούν από τις μογγολικές στέπες δεν έχει πάψει να τους ορίζει.
Τα υψηλά ποσοστά καπιταλιστικής ανάπτυξης (αξιέπαινα, ομολογουμένως) που σημειώνουν, καθόλου δεν συμβαδίζουν με την πολιτιστική τους καλλιέργεια. Και αυτό έχει βαθύτερες προεκτάσεις:
Βαθειά μέσα τους το γνωρίζουν, και πολλές φορές τους διαφεύγει λανθάνουσα η ομολογία, ότι η γή όπου εποικούν δεν τους ανήκει. Παρασιτούν εκεί ως σαπρόφυτα, πάνω στα ερείπια ενός πολιτισμού ξένου προς αυτούς, ενός πολιτισμού του οποίου τα κριτήρια και τις αρχές αδυνατούν να προσεγγίσουν, παρόλη την θεαματική "οικονομική ανάπτυξη".

η πλήρης είδηση εδώ:


bosporos-1Η εφημερίδα «Radikal» δημοσίευσε φορά φωτογραφίες από το βυζαντινό πλοίο του 5ου αι., που βρέθηκε προ καιρού, σε υποθαλάσσιο τούνελ στο Βόσπορο. Ήδη οι εργασίες αποκατάστασής του έχουν προχωρήσει αρκετά.



Σύμφωνα με τους Τούρκους αρχαιολόγους, το πλοίο έχει μήκος 15 μ., πλάτος πέντε και μετέφερε αμφορείς. Το εντυπωσιακό είναι πως περισσότερο από το μισό πλοίο (το μεγαλύτερο της εποχής, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα) είναι άθικτο σχεδόν, όπως και τα εμπορεύματα που μετέφερε. Δεν κατέστη να γίνει γνωστός ο τόπος από τον οποίο ξεκίνησε και βυθίστηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά από σφοδρή καταιγίδα.


Έχουν βρεθεί και άλλα πλοία και αντικείμενα στην περιοχή, και επειδή καθυστερεί η υποθαλάσσια σήραγγα ο κ. Ερντογάν ενοχλημένος από τις καθυστερήσεις που προκαλούνται στην κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας λόγω των αρχαιολογικών ανασκαφών και με υποτιμητικό τρόπο καταφέρθηκε εναντίον των αρχαιολόγων «επειδή βρίσκουν κάποια αγγεία και κάποια πιάτα καθυστερούν ολόκληρο έργο».
Η αποκατάσταση του πλοίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

http://www.liako.gr/news/home/35232-2011-07-06-13-26-09.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου