Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Καλοκαιρινές διακοπές...


Καλόν μήνα να έχουμε. Πρώτη του Ιουλίου σήμερα, και για πολλούς από την εκπαιδευτική κοινότητα αυτή είναι η πρώτη ημέρα των δίμηνων θερινών διακοπών. Για κάποιους αυτές έχουν αρχίσει ήδη, για άλλους αργούν ακόμα λίγο.
Πολύς λόγος έχει γίνει για την διάρκεια των θερινών διακοπών, και για κάποιους (προφανώς άσχετους με την διεθνή πραγματικότητα) θεωρείται υπερβολική.
Μια μικρή αναδρομή στο Διαδίκτυο αποκαλύπτει ότι διεθνώς οι καλοκαιρινές (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις χώρες των Τροπικών και του Νοτίου Ημισφαιρίου) διακοπές διαρκούν από 6 το ελάχιστο μέχρι 12 το μέγιστο συνεχόμενες εβδομάδες. Μοναδική ίσως εξαίρεση η Ιαπωνία, αν και αυτό δεν εκπλήσσει. Επίσης για τις σχολικές διακοπές γενικώς υπάρχει στενή σχέση με το θρησκευτικό εορτολόγιο κάθε χώρας, ειδικά στα χριστιανικά κράτη (συγγνώμη αν στενοχωρώ κάποιους)
Η τάση είναι για μικρότερη διάρκεια στις βιομηχανικές χώρες, και μεγαλύτερη στις αγροτικές και σε όσες έχουν θερμότερο κλίμα.
Επίσης είναι ενδιαφέρων ο ιστορικός συσχετισμός των συνεχόμενων  θερινών διακοπών με την ανάγκη για βοήθεια των παιδιών και των διδασκάλων στις γεωργικές εργασίες, που  εντείνοται αυτήν την εποχή. Αυτό σε μεγάλο βαθμό εξηγεί και την μικρότερη διάρκειά τους στις βιομηχανικές χώρες.

Από την πλευρά μας, θα ευχηθούμε καλές και εποικοδομητικές διακοπές στους μαθητές και τους δασκάλους τους, διακοπές που δεν παύουν την παιδευτική διαδικασία, αλλά της δίνουν άλλη μορφή, πιο ελεύθερη.

Επίσης, αν δεν κινδυνεύαμε με βαρύηχους πλην ελαφροσήμαντους χαρακτηρισμούς, θα δηλώναμε και ένθερμοι νοσταλγοί των "μαθητικών κατασκηνώσεων", ενός θεσμού τόσο πρωτοποριακού (και για το 2011 ακόμα, ίσως και ειδικά για το 2011), όσο και άτυχου. Ποια ήταν η θλιβερή ατυχία του; Ότι τότε, στο '70 δεν υλοποιήθηκε από κάποια "δημοκρατική" κυβέρνηση...

(ΕΝΑΛΙΟΣ ΘΗΡ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου