Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Τις πταίει για την έλλειψη σχολικών εγχειριδίων φέτος;

Ο κύριος Πρετεντέρης, στην επισταμένη και υπεύθυνη αναφορά του για το θέμα δεν ανασκάπτει επαρκώς το παρελθόν, για να ανακαλύψει τον όντως φταίχτη. Ειδεμή, αναμφιβόλως  θα είχε καταδείξει ως τέτοιον τον Μιχαήλ τον Παλαιολόγο!!!

διά τού λόγου τό αληθές, παραθέτουμε αυτούσιο το αξιόπ(τ)ιστο άρθρο του:



Χθες άρχισε η σχολική χρονιά και (για πρώτη ίσως φορά μετά τον Εμφύλιο) τα παιδιά δεν είχαν βιβλία. Ευλόγως, το γεγονός θεωρήθηκε τεράστια ανικανότητα ή ολιγωρία ή βλακεία ή όπως θέλετε πείτε το.
Ποιος φταίει; Προφανώς την ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας. Αν υπάρχει Διαμαντοπούλου, υπάρχει για να φροντίζει κατ' αρχήν τα στοιχειώδη. Και το πιο στοιχειώδες από όλα τα στοιχειώδη είναι να έχουν βιβλία τα παιδιά.
Δεν το κατάφερε η Διαμαντοπούλου κι ασφαλώς θα πρέπει να κριθεί αυστηρότατα γι' αυτό. Στη θέση της, ίσως κάποιος άλλος να είχε παραιτηθεί. Ισως κάποιος άλλος Πρωθυπουργός να της το είχε ζητήσει. Αλλά στη σημερινή Ελλάδα και με τη σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες ευαισθησίες.
Ο επιμερισμός των ευθυνών, όμως, δεν γίνεται να σταματάει στη Διαμαντοπούλου ή στην κυβέρνηση. Διότι η Διαμαντοπούλου μπορεί να έχει τη γενική πολιτική ευθύνη για τις ελλείψεις, αλλά υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι λόγοι που δεν κατέστη δυνατόν να εκδοθούν τα βιβλία. Και για τους λόγους αυτούς ευθύνονται κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι - την ευθύνη των οποίων η αντιπολίτευση εσκεμμένα και περιέργως αποσιωπά...
Υπάρχει κυρίως η κορυφαία ευθύνη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και προσωπικά του αντιπροέδρου του. Δυο ημερομηνίες τα λένε όλα: η υπόθεση της σύμβασης για την προμήθεια του χαρτιού εκδικάστηκε στις 6 Μαΐου (αφού είχε εκδικαστεί μια πρώτη φορά ενάμιση μήνα νωρίτερα) και η απόφαση βγήκε στις 19 Ιουλίου!
Να δεχτώ ότι η Διαμαντοπούλου έπρεπε να στείλει νωρίτερα τη σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο; Να το δεχτώ! Να δεχτώ ότι φταίει που δεν την έστειλε νωρίτερα; Να το δεχτώ και αυτό.
Αλλά δεν είναι δυνατόν να δεχτώ ότι μια απόφαση του Συνεδρίου χρειάζεται δυόμισι μήνες για να εκδοθεί. Είναι απλώς απαράδεκτο, αν δεν είναι εσκεμμένο κι αν δεν υποκρύπτει άλλου τύπου σκοπιμότητες.
Ακούω, λοιπόν, τη ΝΔ να την πέφτει στη Διαμαντοπούλου. Και την ακούω ταυτοχρόνως διά του Λυκουρέντζου και άλλων φιρφιρίκων να σηκώνει τείχος προστασίας των δικαστών που έκαναν δυόμισι μήνες για να βγάλουν μια απόφαση. Και να καλύπτει ή, ακόμη χειρότερα, να αθωώνει λειτουργούς οι οποίοι είναι προφανές ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Διότι δεν έχω καμία αντίρρηση να διαφυλάξουμε απολύτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αλλά δεν βλέπω για ποιον λόγο θα πρέπει η ΝΔ να προστατεύει το ανεξέλεγκτο των δικαστών.
Εκτός κι αν η θεωρία των υπόγειων και προνομιακών διαύλων της Δεξιάς με ένα μέρος του δικαστικού σώματος δεν είναι απλώς θεωρία. Και σε κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνεται εμπράκτως. 
http://www.tanea.gr/empisteytika/

1 σχόλιο:

  1. Η νομική διάσταση δεν μπορεί να είναι άσχετη με τον κοινό νου. Και αυτός λέει ότι κάτι πολύ βασικό μέσα στο Υπουργείο Παιδείας ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Δεν μπορεί συνεπώς να ευθύνεται 100% μια υπηρεσία οικονομική. Όσο για τους ορισμούς "ευθιξία", "ηθικό/νόμιμο", ας μην ανοίξουμε κουβέντα.

    Και κάτι τελευταίο που ξέχασε και ο Πρετεντέρης: ποιον θα βαρύνει το κόστος βιβλία+φωτοτυπίες+cd+ απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή