Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ο λύκος κι αν εγέρασε...

Δυο θεματάκια από το σημερινό δελτίο τύπου
του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος

ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

Η ανάγκη για θωράκιση της κοινωνίας απέναντι σε εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις απέναντι σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, με μοναδικό κριτήριο τα χαρακτηριστικά της ομάδας, προσβάλλουν κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας. Ο ακραίος ρατσιστικός δημόσιος λόγος, που υποκινεί, αλλά και επαινεί τέτοιες ενέργειες, είναι πέρα από τα όρια των νομικών, αλλά και ηθικών αρχών μιας οργανωμένης πολιτείας. 

Όπως είναι γνωστό, το ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση, είχε επεξεργαστεί και καταθέσει στη Βουλή Σχέδιο Νόμου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Σκοπός του νομοσχεδίου ήταν η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, με την καταπολέμηση, δια μέσου του ποινικού δικαίου, των ακραίων ρατσιστικών και ξενοφοβικών πράξεων, ιδίως μάλιστα της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή της καλλιέργειας μίσους κατά συνανθρώπων μας. Επιπλέον, η τέλεση κάθε αδικήματος με ρατσιστικό κίνητρο πρέπει να τιμωρείται βαρύτερα, όπως επίσης πρέπει να επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις σε νομικά πρόσωπα των οποίων τα μέλη και η διοίκηση επιδιώκουν συστηματικά τη διάπραξη ρατσιστικών αδικημάτων.

Δυστυχώς, το νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή επί Κυβέρνησης Παπαδήμου, δεν εισήχθη ποτέ στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στη σημερινή συγκυρία, η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» είναι απόλυτη προτεραιότητα.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΙΝΙΚΟ.

O σεβασμός της Χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας είναι βασικό στοιχείο μιας σύγχρονης ανοιχτής κοινωνίας. Άλλο όμως σεβασμός και άλλο ποινικές διώξεις. Ο νεαρός που συνελήφθη θα μπορούσε απλά να σκεφτεί ότι η πράξη του προσβάλλει πολλούς συνανθρώπους του. Όμως, από το σημείο αυτό, μέχρι του να οδηγείται ένας 27χρονος στα δικαστήρια και μάλιστα με απίστευτη ταχύτητα, υπάρχει ένα χάσμα . Το χάσμα αυτό δεν μπορεί να  ανοίγει με προτροπές της Χρυσής Αυγής.  Μπορεί να κλείσει μέσα από ψύχραιμες ενέργειες της Πολιτείας, αλλά και της Εκκλησίας, που παλεύει διαρκώς κατά του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Η προστασία της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας δεν είναι ζήτημα ποινικό. Αυτά που μας ενοχλούν όταν τα βλέπουμε να γίνονται σε άλλες χώρες, δεν χρειάζεται να συμβαίνουν στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου