Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Όταν οι καθηγητές γίνονται τα σούργελα της Νέας Τάξης #1

Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, και ας κρίνουν οι αναγνώστες...


Ομάδα Εργασίας με θέμα το Ρατσισμό, την Ξενοφοβία και το Φασισμό

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, η συνοχή της κοινωνίας μας δοκιμάζετε έντονα. Τα συνεχή, σκληρά μέτρα, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Επακόλουθο είναι να κλονίζονται οι σχέσεις συνοχής και αλληλεγγύης των πολιτών.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό όμως είναι το φαινόμενο που παρατηρούμαι τον τελευταίο καιρό. Πολλοί συνάνθρωποι μας, κυρίως νέοι, οδηγούνται σε βίαιες και ακραίες συμπεριφορές. Μη μπορώντας να βρουν διέξοδο, ασφυκτιώντας από τη συνεχιζόμενη ταπείνωση και εξαθλίωση που μας επιβάλλεται, βρίσκουν “καταφύγιο” σε εσφαλμένες και ιστορικά καταδικασμένες ιδεολογίες. Στοχοποιούν τους οικονομικούς μετανάστες. Μισούν τον ξένο και στον διαφορετικό. Ασπάζονται φασιστικές θεωρίες και πρακτικές, με κύριο εκφραστή τους τη Χρυσή Αυγή.

Ως Δ.Σ. θεωρούμε ότι είναι πρώτιστη ευθύνη των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα σήμερα που στα σχολεία μας παρατηρείται έξαρση τέτοιων φαινομένων, να ενημερώσουμε και να αποτρέψουμε τους μαθητές μας από τέτοιου είδους πρακτικές.
Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε Ομάδα Εργασίας με θέμα το Ρατσισμό, την Ξενοφοβία και το Φασισμό. Κύρια αντικείμενα αυτής της ομάδας θα είναι:
  1. Αποτύπωση της σημερινής κατάστασης στα σχολεία του Ν. Ηρακλείου.
  2. Συγκέντρωση Προτάσεων, Δράσεων και Υλικού για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων.
  3. Διοργάνωση Ημερίδας για ενημέρωση των εκπαιδευικών του νομού.
Καλούνται όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται, ιδιαίτερα εάν κάποιοι έχουν ειδικευτεί σε τέτοια θέματα, να επικοινωνήσουν με την ΕΛΜΕ Ηρακλείου και να δηλώσουν συμμετοχή.
Επίσης, εφιστούμε την προσοχή όλων των συναδέλφων σε ρατσιστικά ή ξενοφοβικά κρούσματα μέσα στους χώρους των σχολείων. Παρακαλούμε να αναφέρονται άμεσα στο συμβούλιο της ΕΛΜΕ, ώστε να έχουμε μία συγκεντρωτική εικόνα και να δράσουμε ανάλογα.
Τέλος, προτείνουμε, στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου που πλησιάζει, να αναδειχτεί το φαινόμενο του φασισμού με όλες τις προεκτάσεις του και τα δεινά αποτελέσματα που επιφέρει. Οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στη ρίζα του που είναι οι νέοι, οι αυριανοί πολίτες.

http://www.elmeher.gr/joomla/index.php/decisiomenu/elmedecisionsmenu/324-2012-10-09-18-35-54

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου