Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πόσοι ήταν οι νεκροί του Πολυτεχνείου;

Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο βίντεο, παρά το ότι οι γενικεύσεις του τύπου "ψέμα", "αλήθεια" είναι επικίνδυνες για την ιστορία. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι γενικότερα η ιστορική μας μνήμη, η ιστορική μας συνείδηση είναι υπεύθυνη για την εικονική πραγματικότητα στην οποία ζούμε (αυτήν, όλο και περισσότεροι την παραδέχονται ως υπαρκτή)




2 σχόλια:

  1. Στο πονηρό κλίμα των τελευταίων ετών εντάσσεται προφανώς και η σημερινή είδηση ότι η Χρυσή Αυγή αμφισβητεί τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Η "είδηση" αυτή μεταφράζεται στα εξής απλά ελληνικά:
    ΟΠΟΙΟΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ.

    Κανένα επιχείρημα δεν παρουσιάστηκε από καμία πλευρά, παρά μόνον η προκλητικά γραμμένη αφίσα της Χ.Α. και γενικόλογες δηλώσεις των τότε παρόντων στα γεγονότα. Γιατί;

    Τι σημαίνει "πονηρό" κλίμα; ότι η Χ.Α. θα γίνει καλά και ντε παράγοντας και ισχυρός πόλος της πολιτικής ζωής, θα της αποδοθούν όσα κάνει, αλλά και όσα κάνουν αυτοί που αντιστέκονται στην "δημοκρατία" μας.

    Να μείνουμε χωρίς διχαστικό κλίμα; Ούτε κουβέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα της έρευνας του Δημήτρη Καλλιβρετάκη "Πολυτεχνείο ’73: Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες".

    Δημοσιεύτηκε το 2003 σε εφημερίδες/περιοδικά και το 2004 στο βιβλίο "Πολυτεχνείο ’73: ρεπορτάζ με την Ιστορία". Μιλάει για λίστες ατεκμηρίωτες που έφεραν σύγχυση, καταλήγει σε 24 νεκρούς. Ωστόσο κανένας από αυτούς δεν σκοτώθηκε μέσα στο Πολυτεχνείο και μάλιστα μετά την είσοδο του τανκ, οπότε απαιτείται διασαφήνιση τι σημαίνει η έκφραση "νεκροί του Πολυτεχνείου" που χρησιμοποιείται ευρέως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή