Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχαία Ελληνικά: Η “νεκρή γλώσσα” διδάσκεται στα σχολεία 11 χωρών της Ε.Ε.


Την ίδια ώρα που κάποιοι στην Ελλάδα θεωρούν τα Αρχαία Ελληνικά “νεκρή γλώσσα” -μη κατανοώντας φυσικά ότι χρησιμοποιούν το λεξιλόγιο, τους γραμματικούς και τους συντακτικούς της τύπους καθημερινά- στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στη Δευτεροβάθμια και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, τα Αρχαία Ελληνικά και η Ελληνική Γλώσσα διδάσκονται υποχρεωτικά στα Γυμνάσια θεωρητικής κατεύθυνσης στην Ολλανδία, στο Λουξεμβούργο και στην Πορτογαλία.

Ως μάθημα επιλογής διδάσκονται στη Δανία,στην Γερμανία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία…

Στην Φινλανδία, την Σουηδία και την Νορβηγία διδάσκονται σε επιλεγμένα σχολεία

Εκπληκτικό και ενδεικτικό της τάσης που υπάρχει στην Ευρώπη, είναι οτι τα Αρχαία Ελληνικά θα περιλαμβάνονται στις ξένες γλώσσες που θα διδάσκονται οι μαθητές στη Βρετανία από την ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με το νέο σχολικό πρόγραμμα που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση η βρετανική κυβέρνηση και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014. Οι μαθητές θα καλούνται να διατυπώνουν ολοκληρωμένες προτάσεις, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δίδεται και στην σωστή προφορά.

http://news.princeoliver.com/2013/09/11/greece/735109/arhaia-ellinika-i-nekri-glwssa-didasketai-sta-sholeia-11-hwrwn-tis-ee/
-----------------------------------------------------------------------------------------

Από το 2014, η "νεκρή γλώσσα" των αρχαίων ελληνικών θα διδάσκεται στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας, καθώς οι Άγγλοι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι βοηθά στην ευκολότερη εκμάθηση της "ζωντανής γλώσσας" των... αγγλικών και άλλων γλωσσών.

Η "νεκρή γλώσσα" των αρχαίων ελληνικών, χρησιμοποιείται στην Ιατρική, τη Φυσική, την Αστρονομία, τη Νομική, τα Μαθηματικά, την παραγωγή νέων λέξεων, και αποτελεί τη μητέρα όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών.

Στη "νεκρή γλώσσα" έχουν γραφτεί αριστουργήματα της Τέχνης, σημειώσεις του Νεύτωνα, η Καινή Διαθήκη, η πρώτη γνωστή εγκυκλοπαίδεια του κόσμου, ενώ είναι μια από τις ελάχιστες στον κόσμο που παρουσιάζει ομοιογενή εξέλιξη και αποτελεί φαινόμενο σπάνιο στη γλωσσολογική ιστορία του ανθρώπινου γένους διότι ομιλείται επί χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή.

Περίπου το 80% του λεξιλογίου της νέας ελληνικής βασίζεται στη "νεκρή γλώσσα" των αρχαίων ελληνικών, ενώ φράσεις και λαϊκές παροιμίες διατηρούνται αναλλοίωτες στο πέρασμα των χιλιετιών...

Αν τα αρχαία ελληνικά διδάσκονταν στα σχολεία διαφορετικά και όχι αποστειρωμένα -όπως δυστυχώς γίνεται- ίσως να μην εκστομίζονταν σήμερα "προτάσεις" όπως αυτή της κ. Ρεπούση..

Πηγή: http://revealedtheninthwave.blogspot.com/2013/09/blog-post_5230.html#ixzz2efyO5pux

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου