Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ρεκόρ εκδηλώσεων στην Ελλάδα «για να μάθουν τα παιδιά προγραμματισμό»

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των εκδηλώσεων που διοργανώνονται την εβδομάδα 11-17 Οκτωβρίου 2014 στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού

Η Ε.Ε. έχει απευθύνει σχετική πρόσκληση από τα τέλη Ιουνίου 2014.

Ο αριθμός των εκδηλώσεων για την μύηση παιδιών ακόμα και προσχολικής ηλικίας, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου στην τέχνη του προγραμματισμού είναι τόσο υψηλός (και συνεχίζει να αυξάνεται) που μας φέρνει τρίτους στην κατάταξη των 38 χωρών, μετά την Ιρλανδία και την Γαλλία, με 195, ως τώρα, εκδηλώσεις τριγύρω μας, σε σύνολο 1500 ανά την Ευρώπη!

Στις 14 Οκτωβρίου 2014, αναμένεται να μάθουμε περισσότερα από την Ε.Ε. «για μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα που θα υποστηρίξει το εγχείρημα, με πρωτοβουλία της βιομηχανίας», εάν δεν πρόκειται για την ήδη γνωστή πλατφόρμα του code.org, η οποία ήδη αξιοποιείται και στην Ελλάδα.


Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από πρόθυμους δασκάλους και καθηγητές που έχουν ήδη από καιρό ασχοληθεί με την ανάπτυξη των σχετικών ικανοτήτων των μαθητών τους, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε διατρέχοντας τους δικτυακούς τους τόπους. 

Στην Ρόδο, παιδιά της 5ης και 6ης Δημοτικού στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης θα παίξουν, χωρίς την χρήση υπολογιστή, παιχνίδια αλγοριθμικής σκέψης στην αυλή του σχολείου τους και θα συναγωνιστούν στον προγραμματισμό αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό του code.org (με ενσωματωμένη εκπαιδευτική ύλη, εργαλεία και σύστημα διαχείρισης των μαθητών από τους καθηγητές). Στο Γενικό Λύκειο Δομοκού θα παίξουν με την lingua franca του Διαδικτύου, την HTML και θα πειραματιστούν με τις πλακέτες Arduino. Στο Λύκειο της Μιχανιώνας του Κυζίκου στο Θερμαϊκό θα δουλέψουν με το AppInventor για να αναπτύξουν τα παιδιά το πρώτο τους app, στο Γυμνάσιο στους Σοφάδες του Βόλου θα πάρει φωτιά η Scratch 2, όπου θα γίνει παρουσίαση εφαρμογών που έχουν ήδη αναπτύξει τα 16χρονα παιδιά, όπως και στην Θέρμη, στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας και αλλού. Παιδιά της Γ' Δημοτικού στους Ανθόκηπους Ευκαρπίας θα κάνουν τον Μάρκο να αναζητήσει θησαυρούς, στοΤμήμα Ένταξης στο 30ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών θα φωνάξουν «ο προγραμματισμός είναι για όλους», στον Βύρωνα 15χρονα παιδιά θα αξιοποιήσουν την εμπειρία που απέκτησαν από την Ώρα του Κώδικα πέρσι, στην έδρα του CoderDojo την Κυριακή θα γίνει παρουσίαση της Μηχανής του Τούρινγκ... 

Η λίστα συνεχίζεται με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και σας προτρέπουμε να βρείτε τις πλέον ενδιαφέρουσες για να συμμετέχετε με τα παιδιά σας και να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας! Καλό coding!

Το πλήθος των εκδηλώσεων δεν είναι η μόνη ένδειξη ότι τα παιδιά στην Ελλάδα επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό, αφού έχουμε να επιδείξουμε και διακρίσεις σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η τελευταία μεγάλη διάκριση για την Εθνική Ομάδα Πληροφορικής ήρθε από στην Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής που διεξήχθη στην Ταϊπέι της Ταϊβάν στο διάστημα 13-20 Ιουλίου 2014. Από τη διοργάνωση, η ελληνική ομάδα απέσπασε δυο χάλκινα μετάλλια από δύο μαθητές Λυκείου (Δημήτριος Λώς και Αριστοφάνης Ροντογιάννης). Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν επίσης οι νεαροί προγραμματιστές Γιώργιος Βενιζέλος και ο Γιώργιος Χρίστογλου (Λύκειο) και οι Θόδωρος Κόκκορης, Κυριάκος Στεφανίδης, Χρήστος Καραθεόδωρος και Σταύρος Φιλοσίδης, μαθητές Γυμνασίου. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως συμβαίνει επί 27 χρόνια, με διοργανωτή την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων & Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΠΥ). Στην μακρόχρονη αυτή πορεία σε αυτές τις διοργανώσεις, η Ελλάδα έχει κατακτήσει 51 μετάλλια, εκ των οποίων τα 19 τα 4 τελευταία χρόνια.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου