Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Δημήτρης Σκουρτέλης: Για το Άγιον Φως εσείς, για την Ολυμπιακή φλόγα εγώ...


Η πρώτη μεταλαμπάδευση της Ολυμπιακής φλόγας σε μια Ναζιστική τελετή στο Βερολίνο το 1936


Διαβάζω πως η “Ένωση Αθέων” καταγγέλλει την μεταφορά του Αγίου Φωτός.
Αναρωτιέμαι τι θα πει ή τι έχει πει για την φασιστική (και παγανιστική) τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Αν δεν υπολογίσουμε ένα σωρό "ακοίμητα φώτα" που πιθανόν έκαιγαν στην Ολυμπία, πουθενά δεν αναφέρεται τελετή αφής ή μεταφοράς φλόγας με αφορμή τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες.
Οι Έλληνες, γενικά, συνήθιζαν να μεταφέρουν φωτιά γιατί δεν ήταν εύκολο να ανάψουν νέα με τα μέσα της εποχής. Αυτό όμως δεν γινόταν με φλόγα, αλλά με διάφορα είδη βραδύκαυστου υλικού που σιγόκαιγε σε κάποιο δοχείο.
Μεταφορά ιερής φωτιάς αναφέρεται μετά την μάχη των Πλαταιών, και αλλού, από τη νήσο της Δήλου στην Λήμνο, όπου έσβηναν όλες οι φωτιές και άναβαν ξανά με αυτήν. Αυτό το τελευταίο, είναι πολύ πλησιέστερο στο σημερινό έθιμο του Αγίου Φωτός, παρά στην Ολυμπιακή φλόγα. Συνεπώς η τελετή της Ολυμπιακής φλόγας δεν μπορεί να θεωρηθεί Ελληνική.


Αλλά και ιστορικά, η τελετή της αφής ξεκίνησε το 1928, στο Άμστερνταμ, όπου εκεί άναψε η πρώτη Ολυμπιακή φλόγα (όχι στην Ελλάδα λοιπόν) Η πρώτη αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην Ελλάδα έγινε το 1936, για να μεταφερθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες που διοργάνωνε η Ναζιστική Γερμανία. Η ιδέα ήταν του Καρλ Ντίεμ, (ή κάποιου συνεργάτη του, πάντα Γερμανού βέβαια) η επίβλεψη ήταν του Γκαίμπελς, ενώ οι δαυλοί κατασκευάστηκαν από την (γερμανική φυσικά) βιομηχανία Κρουπ.

Το Γερμανικό συνεργείο που "ανακάλυψε" τους Ολυμπιακούς κύκλους.

Ήταν τόση η μανία να αποδείξουν ότι όλα σχετίζονταν με την αρχαία Ολυμπία, που κάποιος (πιθανότατα από την γερμανική αποστολή υπό την διεύθυνση της Λένι Ρίφενσταλ που κινηματογράφησε την τελετή) χάραξε σε ένα μάρμαρο εκεί τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους προσπαθώντας να το παρουσιάσει σαν αρχαίο σκάλισμα, ή έστω για να χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό στο ντοκιμαντέρ -που είναι σχεδόν το ίδιο...
Οι οργανωτές μετέτρεψαν την σύγχρονη αυτή φασιστική τελετή σε μια πολύ ταιριαστή και κίτς αρχαιοελληνική ιεροπραξία. Οι ηθοποιοί που ανάβουν την φλόγα αποκαλούνται “ιέρειες” -άσε που γυναίκες δεν επιτρεπόταν στους αρχαίους αγώνες- και κάνουν επικλήσεις στους Ολύμπιους θεούς.


Να χαρώ εγώ κάτι "ιέρειες"...


Όπως:

Ιερά σιωπή!
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.
Όρη και Τέμπη σιγήστε.
Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.
Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα
για τη φιλοξενη πόλη της ...(όνομα της διοργανώτριας πόλης).
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της Γης
και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.



Καμιά σχέση λοιπόν δεν έχουν όλα αυτά με τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες.
Αλλά το θέμα είναι αλλού... Πως πρόκειται, επιπλέον, και για μια τελετή λατρείας των Ολύμπιων θεών, που γίνεται υπό την κάλυψη και την χορηγία της διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του Νεοελληνικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου