Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Πολιτικάλ-κορεκτίλα; ή γλωσσική ασχετοκομπλεξίλα;

Προσφάτως στάλθηκε στα σχολεία της χώρας από το Υπουργείο Παιδείας ένα η-μέιλ, μέρος του οποίου παραθέτουμε εδώ, και αφορά ένα εσωτερικό, αδιάφορο κατά τα άλλα, διοικητικό θέμα.


Το εξόχως ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που ο/η συντάκτης του κειμένου αντιλαμβάνεται τον ρόλο και την λειτουργία των δυο γενών, αρσενικού και θηλυκού μέσα στην δομή του λόγου. 

Κατά τον εν λόγω συντάκτη λοιπόν ο όρος "σύλλογος διδασκόντων" στην Ελληνική Γλώσσα ΔΕΝ μπορεί να περιλαμβάνει πια τις κυρίες και δεσποινίδες εκπαιδευτικούς του σχολείου, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά για τον σκοπό αυτό πρέπει να διαμορφωθεί ως "σύλλογος διδασκόντων και διδασκουσών"


Εν ονόματι της "ισότητας των φύλων" και ασελγώντας επί της Ελληνικής Γλώσσας η ίδια λογική διέπει σύνολη την έκταση του κειμένου, γεμίζοντάς το με καθέτους ένθεν κι ένθεν των οποίων περιγράφονται και τα δυο φύλα ( Ο/Η διευθυντής/ρια, κλπ κλπ) καθιστώντας έτσι το κείμενο γελοιωδώς δυσανάγνωστο, έως και αποκρουστικό. Δυστυχώς ο τρόπος που είναι γραμμένο το κείμενο είναι δηλωτικός και χαρακτηριστικός της ιδεοπληξίας που εμφιλοχωρεί στους εγκεφάλους ατόμων που στελεχώνουν σήμερα επιτελικώς τις δομές της εκπαίδευσης.


Από την πλευρά μας έχουμε να προτείνουμε το εξής: Αφού υπάρχει και τρίτο φύλο, και είναι δικαίωμα του καθενός ο αυτοπροσδιορισμός και η επιλογή του φύλου, το πιθανότερο είναι κάποιοι εκπαιδευτικοί να έχουν αποφασίσει να ανήκουν σε αυτό το τρίτο φύλο. Τσακίζοντας λοιπόν τις ρατσιστικές διακρίσεις και τους σεξιστικούς αποκλεισμούς, και με σεβασμό στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών, οφείλουμε να υιοθετήσουμε το ουδέτερο γένος για την περιγραφή αυτού του τρίτου φύλου, και να διαμορφώσουμε το κείμενο ώς ακολούθως:




Αν πρέπει να είμαστε πολίτικλι κορρέκτ, τουλάχιστο ας το κάνουμε σωστά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου